OTOBÜSLERDE LOG KAYDI

24.09.2017
OTOBÜSLERDE LOG KAYDI

        Log kaydı zorunluluğu, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan seyahat firmalarının bir kısmının ciddiye aldığı, fakat bir çoğunun haberdar bile olmadığı bir konudur.  Ancak şehirler arası yolcu taşımacılığı, fabrika personel taşımacılığı v.b. gibi hizmetleri yürütmekte olan her firma, eğer araçlarında seyahat eden yolcularına internet hizmeti sunuyor ise, 5651 sayılı yasa gereğince vermiş olduğu bu hizmet için Log Kaydı tutmak ve bu kayıtları 2 yıl süre ile saklamak zorundadır. Hal böyle iken araçlarında yolcularına ücretsiz de olsa internet hizmeti veren seyahat firmaları ciddi anlamda bir yükümlülük altında bulunmakta.

        5651 sayılı yasanın internet hizmet sağlayıcı olarak tanımladığı bu firmaların, verdikleri bu internet hizmetinin yolcular tarafından kötüye kullanılması durumunda büyük boyutlarda cezalar ile karşılaşmaları pek de uzak görünmüyor. İşlenmiş bir suça iştirak, suç işlenmesine olanak sağlama gibi soruşturmalara maruz kalınması da cabası. 

        İşletme tarafında durum bu şekilde iken diğer taraftan seyahat eden yolcular tarafında da ciddi riskler bulunmakta. 45 kişilik bir otobüste seyahat ettiğinizi varsayın. Otobüs içerisinde de bir yolcunun suç teşkil eden bir davranışı olduğunu düşünelim. Adli makamlara yansıyan bu olay sebebiyle o gün o araç içerisinde bulunan tüm yolcular o adli sürecin bir parçası olarak kendilerini aklamak için mücadele etmek zorunda kalmakta. Ancak, araç içerisinde bir log kayıt cihazının bulunması durumunda, her internet kullanıcısının MAC adresi, IP adresi bağlantı başlangıç ve bitiş saati kayıt altına alındığı için, amacı sadece legal çerçevede internet hizmetinden faydalanmak olan yolcu için hiç bir risk bulunmamakta.

           Kısacası Log Kayıt Cihazı hem işletme için, hem de seyahat etmekte olan yolcu için aslında bir nevi sigorta. Olası negatif bir durumda işletme adli mercilere log kayıtlarını sunarak yükümlülükten kurtulmakta, yasalar ile suç teşkil edecek herhangi bir davranışta bulunmamaış yolcu da 'acaba başıma bir şey gelir mi' tedirginliğinden kurtulmakta.



Tümü